Rural Tourism and Local Development: Typical Productions of Lazio

Authors

  • Francesco Maria Olivieri Universitas Mercatorum – Università Telematica delle Camere di Commercio Italiane

DOI:

https://doi.org/10.6092/issn.2036-5195/4620

Keywords:

Rural Tourism, Food and Wine, Typical Productions, Territory

Abstract

The local development is based on the integration of the tourism sector with the whole economy. The rural tourism seems to be a good occasion to analyse the local development: consumption of "tourist products" located in specific local contexts. Starting from the food and wine supply chain and the localization of typical productions, the aim of the present work will be analyse the relationship with local development, rural tourism sustainability and accommodation system, referring to Lazio. Which are the findings to create tourism local system based on the relationship with touristic and food and wine supply chain? Italian tourism is based on accommodation system, so the whole consideration of the Italian cultural tourism: tourism made in Italy. The touristic added value to specific local context takes advantage from the synergy with food and wine supply chain: made in Italy of typical productions. Agritourism could be better accommodation typology to rural tourism and to exclusivity of consumption typical productions. The reciprocity among food and wine supply chain and tourism provides new insights on the key topics related to tourism development and to the organization of geographical space as well and considering its important contribution nowadays to the economic competitiveness.

References

Amin A. (1998), Una prospettiva neo-istituzionalista dello sviluppo locale, in Sviluppo locale, vol.V, n.8.

Arroyo C.G., Carla Barbieri C., Rozier Rich S. (2013), Defining agritourism: A comparative study of stakeholders’ perceptions in Missouri and North Carolina, Tourism Management, n. 37 39 e 47.

Brogna M. (2009), L’aggregazione del territorio per lo sviluppo turistico, in Celant A., Ferri M.A. (a cura di), L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo. Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Butler R.W. (2000), Tourism natural resources and remote areas in APDR Tourism sustainability and territorial organization, Summer Institute of the European Regional Science Association.

Butler R.W., Pearce D.G. (1999), Contemporary issues in tourism development, Routledge Advance in Tourism, Londra.

Celant A., Ferri M.A. (2009) a cura di, L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo.Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Celant A. a cura di (2001), Sviluppo rurale e agritourism di qualità nel mezzogiorno, Patron, Bologna.

Celant A. (1999), Gli apporti del turismo e il loro contributo alla formazione degli squilibri territoriali in Italia, in Colantoni M. (a cura di), Turismo: una tappa per la ricerca, Patron, Bologna.

Dallari F. (2007), Distretti turistici tra sviluppo locale e cooperazione interregionale, in Bencardino F., Prezioso M., Geografia del turismo, McGraw-Hill, Milano.

Dallari F. (2006), Il turismo per lo sviluppo locale, in Dallari F., Mariotti A. (a cura di), Turismo. Fra lo sviluppo locale e cooperazione interregionale, Patron, Bologna.

Dallari F. (2005), L'iconografia tra pianificazione paesaggistica e governo del territorio, in Contro il degrado del paesaggio verso il governo della complessità territoriale, Alinea, Firenze.

Dallari F., Grandi S. (2005), Economia e Geografia del Turismo. L’occasione dei GIS, Patron, Bologna.

Dallari F. (2004), I sistemi locali di offerta turistica e le politiche di sviluppo locale, in GRANTUR, Turismo e crescita produttiva: fattori locali e competitività del territorio, ROMA, GRANTUR.

Dallari F. (2004), Sviluppo e ricomposizione territoriale: sistemi locali e turismo, in Savelli A., Turismo, territorio, identità. Ricerche ed esperienze nell’area mediterranea, Franco Angeli, Milano.

Dallen T.J., Boyd Stephen W. (2007), Heritage e turismo (ed. italiana a cura di Bonadei R.), Hoepli, Milano.

Dredge D., Jenkins J. (2005), Destination place identity and regional tourism policy, Tourism Geographies 5(4).

Fleischer A., Tchetchick A. (2005), Does rural tourism benefit from agriculture?, Tourism Management 26.

Hall C. M., Page S.J. (2002), The geography of tourism and recreation: enviroment, place and space, Routledge, Londra.

Hausmann C. (2009), L’agritourism, in Celant A., Ferri M.A. (a cura di), L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo. Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Hausmann C. (2009), Prodotti tipici e qualità del territorio, in Celant A., Ferri M.A. (a cura di), L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo. Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Hausmann C., Di Napoli R., (a cura di) (2001), Lo sviluppo rurale. Turismo rurale e, agritourism prodotti agroalimentari, Inea, Quaderno informativo n.4, II edizione aggiornata.

Ioannides D., Debbage K.G. (1998), The Economic Geography of the tourist industry. A supply-side Analysis, Routledge, Londra-New York.

Lew A., Hall M.C. (a cura di) (1998), Sustainable tourism: a geographical perspective, Logman, New York.

Lozato-Giotart J.P. (2007), Geografia del turismo: dallo spazio visitato allo spazio consumato (edizione italiana a cura di Fiorella Dallari), Franco Angeli, Milano.

Mill R.C., Morrison A.M. (1998), The Tourism system: an introductory text 3rd, ed. Kendall and Hunt, Dubuqe- Iowa.

Ohe Y, Kurihara S. (2014), The Coastal Community Perception on the Socio-Economic Impacts of Agro-Tourism Activities in Coastal Villages in Malaysia, Asia Pacific Journal of Tourism Research.

Paolini D. (2009), Turismo ed enogastronomia, in Celant A., Ferri M.A. (a cura di), L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo. Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Phillip S., Hunter C., Blackstock K. (2010), A typology for defining agritourism, Tourism Management 31, 754–758.

Pollice F. (2009), Le risorse competitive del territorio, in Celant A., Ferri M.A. (a cura di), L’Italia. Il declino economico e la forza del turismo. Fattori di vulnerabilità e potenziale competitivo di un settore strategico, Marchesi, Roma.

Pollice F. (2002), Territori del turismo: una lettura geografica delle politiche del turismo, Franco Angeli. Milano.

Rocca G. (2000), Turismo, territorio e sviluppo sostenibile: itinerari metodologici e casi studio, Ecig, Genova.

Salone C. (2005), Politiche territoriali. L’azione collettiva nella dimensione territoriale, Utet, Torino.

Sims R. (2009), Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience, Journal of Sustainable Tourism, 17 (3).

Smith M.K. (2003), Issues in cultural tourism studies, Routledge, Londra-New York.

Smith S.L.J.(1989), Tourism analysis. A handbook- 2nd edition, Logman, Edinburgo.

Smith S.L.J. (1988), Defining Tourism: A Supply side View, Annals of Tourism Research, n.25.

De Noronha Vaz T., Nijkamp P., Rastoin J.L. (2012), Traditional food production and rural sustainable development. A European Challenge, Ashgate Publishing, Ltd.

Telfer Wall (1996), Linkage between tourism and food production, Annals of Tourism Research, Vol. 23, No. 3, pp. 635-653, 1996.

Valentino P. A. (2003), Le trame del territorio: politiche di sviluppo dei sistemi territoriali e distretti culturali, Sperling & Kupfer, Milano.

Wahab S., Pigram J.J. (a cura di) (1997.), Tourism development and growth, the challenge of sustainability, Routledge Londra-New York.

Williams S. (1998), Tourism geography, Routledge, Londra-New York.

Published

2014-12-20

How to Cite

Olivieri, F. M. (2014). Rural Tourism and Local Development: Typical Productions of Lazio. Almatourism - Journal of Tourism, Culture and Territorial Development, 5(3), 36–59. https://doi.org/10.6092/issn.2036-5195/4620