From the Grand Tour to the Grand Hotel: the Birth of the Hospitality Industry in the Grand Duchy of Tuscany between the 17th and the 19th Century

Autori

  • Fabiana Susini Independent researcher

DOI:

https://doi.org/10.6092/issn.2036-5195/7244

Parole chiave:

Grand Tour, Grand Duchy of Tuscany, Accommodation, Coaching Inn, Hotel

Abstract

The aim of this article is to investigate the architecture of different types of accommodations in the Grand Duchy of Tuscany between the 17th and the early 19th centuries. Buildings used as paid accommodation facilities such as inns, hotels, and guest houses, had peculiar architectural features: they were utilitarian buildings that reflected  the taste of their time and the customs and rituals related to travel.  This work proposes an analysis of the architectural properties of those accommodation facilities, alongside their environmental and historical context and the transformations they have undergone in time. With this aim, we look at the development of particularly two types of accommodations that are representative for Tuscany. The coaching inns, public accommodation for travellers that often replaced earlier medieval inns, and the city hotels, usually opened inside ancient, privately-owned palaces where rooms were converted to accommodate visitors.

 

 

 

Riferimenti bibliografici

Bartolini Salimbeni L., (1978). Una fabbrica fiorentina di Baccio d’Agnolo; le vicende costruttive del palazzo Bartolini Salimbeni attraverso i documenti d’archivio. In: Palladio. Serie 3. Roma. 7-28.

Battilani P., (2001). Vacanze di pochi vacanze di tutti. L’evoluzione del turismo europeo. Bologna: Il Mulino.

Black J., (1997).The British Abroad: The Grand Tour in the Eighteenth Century. Stroud: Sutton Publishing Ltd.

Boccolari D., (1784). Nuova descrizione di tutte le città dell’Europa e di tutte le cose più notabili e rare. Lucca: Benedini.

Brilli A., (2015). All’epoca del Grand Tour: viaggiatori stranieri lungo le vie consolari. Bologna: Minerva.

Brilli A., (2014). Il grande racconto del viaggio in Italia. Itinerari di ieri per viaggiatori di oggi. Bologna: Il Mulino.

Burford R., (1832). Description of a view of the city of Florence, and the surrounding country, now exhibiting at the Panorama, Leicester square. Painted by ... Robert Burford, from drawings taken by himself in 1830, London: T. Brettell.

Cantini L. (1802). Legislazione toscana, Vol. VI. Firenze.

D’Ancona A., (1889). Saggio di una bibliografia ragionata dei viaggi e delle descrizioni d’Italia e dei costumi italiani in lingue straniere. In: L’Italia alla fine del secolo XVI.

Giornale del viaggio di Michele de Montaigne in Italia nel 1580 e 1581, Città di Castello. 3-31.

De Brosses C., (1799). Lettres familières écrites d'Italie en 1739 & 1740 par Charles de Brosses, Paris: Librerie Acedemique.

De Seta C., (2014). L’Italia nello specchio del Grand Tour. Milano: Rizzoli.

De Seta C., (1992). L’Italia del Grand Tour. Da Montaigne a Goethe. Napoli: Electa.

Denby E., (1998). Grand Hotels Reality & Illusion, An architectural and Social History. Zwolle: Waanders Publishers.

Ducos B. J., (1829). Itinéraire et souvenirs d'un voyage en Italie en 1819 et 1820. Parìs: Dondey Dupré.

Fantozzi F., (1842). Nuova guida ovvero descrizione storico artistico critica della città e contorni di Firenze. Firenze: Giuseppe e fratelli Ducci.

Forster E. M., (1908). A room with a view. London.

Fraenkel S., Iunius R. F., (2008). Industrie de l’accueil. Environnement et management. Bruxelles: De Boeck.

Gallop R., (2003). Coaching Era, The: Stage and Mail Coach Travel in and Around Bath, Bristol and Somerset. Coachmen and Travellers, Inns and Journeys, Highlights and Hazzards. London: Fiducia Press.

Gerbaldo P., (2006). L’ospitalità nel viaggio moderno. Evoluzione, sociabilità, risorsa. Perugia: Morlacchi.

Gerbaldo P., (2009). Dal Grand Tour al Grand Hôtel. Ospitalità, lusso e distinzione ociale nel turismo moderno. Perugia: Morlacchi.

Gerbaldo P., (2014). Alta hotellerie e turismo moderno. Percorsi storici, economici e sociali dell’ospitalità europea (XVIII-XX secolo). Perugia: Morlacchi.

Jousiffe C., (1840). A road- book for travellers in Italy. Second edition, Brussels: Meline, Cans and co.

Lemaistre J G., (1806). Travels after the peace of Amiens, through parts of France, Switzerland, Italy and Germany. London.

Maczak A., (1992).Viaggi e viaggiatori nell'Europa moderna. Bari: Laterza.

Montaigne M. (1983). Montaigne's Travel Journal. Transl. by D M Frame and G Davenport. San Francisco.

Pansini G., (1989) Piante di popoli e strade; capitani di Parte Guelfa 1580-1595, 2 voll. Firenze: Olschki.

Pevsner N., (1976). A history of building types. Princeton N.J.: Princeton University Press.

Pucci E., (1969). Com’era Firenze 100 anni fa. Firenze: Bonechi.

Richardson A. E., (1948). The Old inns of England. 5th edn. London.

Scarso F., (1996). L’organizzazione postale nel Granducato di Toscana (1681-1808). Unpublished thesis (PhD), University Federico II of Naples.

Sartini F., (1953). Statuti dell’Arte degli Albergatori della città e contado di Firenze. Firenze: Olschki.

Starke M., (1820). Travels on the Continent: Written for the Use and Particular Information of travellers. London: John Murray.

Tuliani M., (1994). Osti, avventori, malandrini: alberghi, locande e taverne a Siena e nel suo contado tra Trecento e Quattrocento. Siena: Protagon editori toscani.

Walton, John K. (2005) Histories of Tourism: Representation, Identity and Conflict (Tourism and Cultural Change), Clevedon: Channel View Publications.

Zaniboni E., (1921). Alberghi italiani e viaggiatori stranieri (sec. XIII-XVIII). Napoli: Detken & Rocholl.

Downloads

Pubblicato

2018-07-23

Come citare

Susini, F. (2018). From the Grand Tour to the Grand Hotel: the Birth of the Hospitality Industry in the Grand Duchy of Tuscany between the 17th and the 19th Century. Almatourism - Journal of Tourism, Culture and Territorial Development, 9(17), 117–135. https://doi.org/10.6092/issn.2036-5195/7244

Fascicolo

Sezione

Saggi